Türkiye Ragbi Federasyonu’nda 2022 sezonu hazırlıkları devam ediyor. Bunlarla ilgili reglamanlar hali hazırda yürürlüğe girdi ve 2022 sezonunda federasyonda görev yapmak isteyen antrenörler ve hakemler, bunla ilgili işlemleri yapmaya devam ediyorlar.

Ancak lige yeni katılacak takımlar için son günlerde önemli bir ayrıntı mevcut. Geçtiğimiz sezon yedili ragbide katilan takımlar için lige katılım bedeli alınmıyor. Ayrıca yaş altı şampiyonalarına katılım bedeli de alınmamakta. Ancak TYRL’ne yeni katılacak takımlardan üç asgari ücret talep edilmeye çalışmakta. (Ocak 2022 için 8745 TL, Şubat 2022 için ise 12750 TL’ye tekavül etmekte. Ancak başvurular, girecekleri liglere göre 16 ve 20 Ocak’ta sona ermekte.)

Diğer yandan yeni bir sert madde mevcut. Bu kapsamda ligde herhangi bir şekilde maça çıkmayan veya maçın bir bölümünde sahayı terkeden takım, bir daha o kategoride TRF faaliyetine katılamayacak. Daha önceki yıllarımızda hükmenli maçların yaygın olduğu ragbi birliğinde bu şekilde en aza indirmeyi hedefliyorlar. Ayrıca yedili ragbide ligden çekilenlere iki asgari ücret cezası verilmekte.

Ayrıca yedili ragbi için yeni bir lig daha kuruluyor. Buna göre yedili ragbide yeni katılacak takımlar, yoluna gelişim liginden başlayacaklar. Bu ligde dereceye giren takımlar ise ana lige katılmaya hak kazanacak. Ragbi birliğinde mücadele edenler daha iyi hatırlayacaklardır. Bir dönem takımlar bol olunca 1. Lig ve 2. Lig olarak ayrılmışlardı.

Buradaki sert kurallar, genel itibariyle özellikle yedili ragbide katılacak takımlar arasında tartışmalara yol açtı. Buradaki bir çok takım, üç asgari ücret konusunda kara kara düşünmelere yol açtı. Zira hali hazırda ragbi birliğinde yarı profesyonel bir takım bile bulunmuyor. Genelde takımlar, sponsorluklarını ulaşım ve konaklama meselesinde kullanmakta. Oyunculara prim ödemesini şu ana kadar sadece Olimpos RK yapabildi.

Bu konuyla ilgili çeşitli mesele mevcut ve bir çok iddia ortaya atıldı. Ancak bu üç asgari ücretin bir sebebi olarak federasyondan herhangi bir açıklama gelmedi. Kulüplerden gelen tek tepki ise Trakya RK başkanı Zafer Eray’dan geldi. Edirne Ahval gazetesinin son köşe yazısında kulüp olarak ragbi sporunu Edirne iline tekrar getirmeye çalıştıklarını, ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını kaydetti.

Yine de, ragbi konusunda yönetim bir şekilde marka değerini arttırmaya çalıştığı düşünülebilir. Buna karşın mali konularda çözüm bulunması gerektiği aşikar. Hele ki sponsorluk konusunda (özellikle forma sponsorluğunda) federasyonun işin içerisinde olması sonrasında nasıl bir yola gidileceği merak konusu. Ne kadarı kulübe, ne kadarı federasyona gideceği ise henüz açıklanmadı. Dolayısıyla bu sezon içerisinde yine sorularla dolu günler bizleri bekliyor.

Fotoğraf: Hacettepe RK

Düzeltme: Türkiye Onbeşli Ragbi Ligi reglamanlarına bir daha baktığımızda üç asgari ücreti tutarında katılım ücretinin yer almadığını fark ettik. Dolayısıyla ilgili yazıda düzenlemeye gidilmiştir.

By admin

One thought on “Özel Dosya: Üç Asgari Ücret”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir