Modern Türk ragbisinin doğduğu 1999 yılından bu yana saha meselesi uzun zamandır devam ediyor. Bu konuda sahanın kalitesini bir kenara bıraktığımızda bir sorun daha çıkıyor. Bu da saha ayarlamasını gündeme getiriyor.
Geçtiğimiz günlerde iki ayrı oluşumda yaşanan (Türkiye Ragbi Federasyonu ve Ragbi Lig Derneği) saha ayarlama meselesi. Söz konusu iki oluşumda da yakın zamanda TFF’den kaynaklı saha bulunmazlığı problemi çıktı. Bu sorunlardan birisi çözülürken, diğeri ise çözümsüz kaldı. Söz konusu çözümsüz kalan maç Körfez Gençlerbirliği SK – Trakya RK maçıydı ve bu maçla ilgili teknik kurul kararı henüz açıklanmadı.
Tüm bunların nedenleri mevcut:
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU’NUN TANINIRLIĞI
Ülkemizde Türkiye Futbol Federasyonu, gerek oyuncu sayısı gerekse takım sayısı bakımında diğerlerinden baya önde. Özellikle açık alan sporlarına gelindiğinde (Futbol, Ragbi Birliği, Ragbi Lig, Amerikan Futbolu) futbol, amerikan futbolunu bile en az ona katlamakta. Hal böyle olunca stat işletmecileri, önceliğini TFF’ye vermektedir. Diğer spor branşlarına da TFF’den arta kalan zamanlar düşmektedir.
ÜLKEMİZDEKİ RAGBİ KULÜPLERİNİN MALİ DURUMU
Bu ülkede ragbi sporu, 23 yıldır amatör olarak kalmakta. Ancak bu konuda ülke ragbisi profesyonelliğe adımını atamamış durumda. Bu konuda çöküş yaşayan bir Fethiye Falcons örneği duruyor. Bu durum da kulüplerin ayaklarını sağlam atmalarını gerektiriyor. Ülkemizde ragbi sporu amatör olduğundan oyuncular, kulübe aidat ödüyor. Diğer yandan kulüplerde sponsorluk meselesi büyük oranda çözülmüş durumda. Ancak buradaki sponsorluk gelirleri ulaşıma ve suni çim sahadaki kiralama bedellerine gitmekte. Lakin az sayıdaki bedel ödemesi kulüpler için yeterli olmayabiliyor.
Bu konuda en şanslı kesim üniversite takımları. Bu konuda üniversitelerin çoğunluğu gerekli desteklerini vermekte gecikmemekte. Zaten bu nedenlerden dolayı hem kulüp hem de üniversite sporlarında faaliyet gösteren Ankara üniversite takımları, bu konuda en rahat takımlar olarak dikkat çekiyor. (ODTÜ – Hacettepe – ANKÜ) Diğer takımlar içerisinde ise iki takımın futbol kulüpleriyle bağlantısı bulunmakta. (Rize Güneysu SK ve Körfez Gençlerbirliği SK) Ancak bu konu onlara bile yeterli olmayabiliyor. Diğer yandan belediye bünyesinde bulunan takımlar da mevcut. Onlar belediyenin statlarını kullanmaktalar.
TÜRK RAGBİ CAMİASI İÇİN ÇIKIŞ YOLU MEVCUT MU?
Açıkçası kısa vadede en etkili çözüm, o ilde bulunan ragbi takımlarının birleşip arsa kiralaması. Bu konu aslında kolay gibi görünse de, kendi içerisinde zorluklar barınmakta. Kaldı ki paralar bulunsa bile arsanın bulunamama olayı meydana çıkabilir. Çünkü İstanbul’da arsa sayısı hem azalıyor hem de olan arsalar pahalı hale geliyor. Türkiye Ragbi Federasyonu’nun bu konuyla ilgili çözüm bulma şansı olabilir. Ancak sorun çözülmezse İstanbul’daki ragbi kulüplerinin maç için şehir dışına çıkmaları rutin hale gelir.
Diğer bir yöntem ise Türk ragbi camiasının hızlıca dönüşüm geçirmesi. Yeni spor kulüpleri kanunu amatör spor kulüplerini ilgilendirir mi bilinmez, ancak profesyonel kulüplerin şirketleşmesiyle alakalı maddeler mevcut. Türk ragbisinin şirketleşmesi kabul edilmeyebilir. Ancak ragbi sporunun ülkemizdeki geleceği açısından mali konularla değerlendirilmeli ve Türk sporseverlerin beğenisine sunulması için çalışmalar yapmalıdır. Bu konu da ayrı bir yazının konusudur. Ancak o yolda da engeller çıkacaktır.