Türkiye Ragbi Federasyonu, 2023 sezonunda yapılacak şampiyonalar için reglamanlarını açıkladı. Buna göre belli başlı değişiklikler bulunuyor. Bunlardan bazıları lig yapısı iken, diğer tarafta oyuncular için de etkilenecek yapıya bürünecek.

LİG MESELESİ

Öncelikli olarak en büyük değişiklik onbeşli ragbiye geliyor. Daha önceki yıllarda Türkiye Ragbi Ligi, sonrasında da Türkiye Onbeşli Ragbi Ligi başlığıyla oynanan lig, şampiyona tarzına evrildi. Bu sezondan itibaren Ragbi Erkekler Bölgesel Türkiye Şampiyonası adını alacak olan şampiyonada kimlerin katılacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak ilk etapta belirli bölgelere ayrılmasına kesin gözüyle bakılmakta.

Diğer yandan yedili ragbi altyapı şampiyonası meselesi. Daha önce U20 şampiyonaları düzenlenen yedili ragbide artık U20 yerine U21 şampiyonaları yapılacak. U18 Şampiyonası’nda ise eleme maçları Yedili Ragbi Analig kapsamında oynanacak. Bu kapsamda Analig’de mücadele eden takımlar içerisinde ilk 10 sırayı alan takımlar şampiyonaya dahil olabilecek. Diğer takımlar ise ancak bu 10 takım içerisinde katılamayacak takım olursa katılma şansı elde edebilecek.

OYUNCU MESELESİ

Bu konuda en büyük değişiklik, her oyuncuya sadece bir forma numarası verilecek olması. Daha önceki dönemlerde mevkiiye göre forma giyildiği şampiyonalarda oyuncular, bu sezondan itibaren kendilerine bir rakam seçmeleri ve o rakamı şampiyona boyunca kullanmaları gerekecek. Aksi durumda oyuncu sahada yer alamayacak, saha içerisinde ise maçtan çıkarılacaktır. Ayrıca takımların barındırdıkları oyuncu sayısı da ayrı bir önem kazanıyor. Buna göre yedili ragbide yer alacak takımların en az 20 lisanslı sporcusu, REBTŞ’ye katılacak takımların ise en az 25 lisanslı sporcu bulundurmaları gerekiyor.

ANTRENÖR MESELESİ

REBTŞ’de yine bunla ilgili bir madde bulunuyor. Bu konuda federasyon, 2. Kademe Antrenör, 1. Kademe Yardımcı Antrenör, bir imza yetkisi olan yönetici ve bir destek elemanı bulunduracak. Ancak federasyon şu şartı koymuş durumda; bir antrenör, yalnızca bir kulüple sözleşme yapabilir. Bir kulüp ise yalnızca bir antrenör ile anlaşabilir.

YAŞ KATEGORİLERİ

REBTŞ’de oynayacak tüm oyuncuların en az 18 yaşında olmaları gerekmekte. YR-EETŞ ve YR-KETŞ’de kadrolarında dört taneye kadar 17 yaşındaki sporcuyu dahil edebiliyor. Ancak geri kalan oyuncularının 18 yaşından büyük olması gerekiyor. U21 Şampiyonalarında 2004, 2005 ve 2006 doğumlu sporcular katılabiliyor. U18 şampiyonalarında ise 2005 ile 2008 arasında doğanlar katılabilmekte. Ancak 2009 doğumlular içerisinde takımlar dört taneyi seçebiliyorlar.

İŞLEYİŞ MESELESİ

Federasyon, bu konuda yeni bir uygulama geliştirmiş durumda. “RagbiApp” adı verilen bu uygulama sayesinde takımlar bir çok işlemi yerine getirmeyi hedefliyorlar. Medya sisteminde oyuncu girişine kadar bir çok konuda artık algoritma ve sistemler sayesinde uygulamayı hedefliyorlar. Bu sayede takımlara kolaylık sağlamayı hedefliyorlar.

PUANLAMA SİSTEMİ

Bu sezon gerek onbeşli ragbide, gerekse yedili ragbide uygulanacak sistem aynı işlenecek. Buna göre galip gelen takıma üç, berabere kalan takımlara iki, mağlup ayrılan takıma da bir puan verilecek. Daha önceki sistemde onbeşli ragbi, yedili ragbiden farklı puan sistemine sahipti. Bu yeni sistemde takımlara nasıl yarayacağı henüz bilinmiyor.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir